Το νεογέννητο και το φως του Ηλίου

Όπως θα πρόσεξαν οι αναγνώστριές μας στο εισαγωγικό βίντεο “Παιδική Αστρολογία”, η θέση του Ηλίου καθορίζει το ζώδιό μας.

Ο Ήλιος, ο κεντρικός αστέρας του πλανητικού μας συστήματος είναι η καρδιά του ωροσκοπίου, ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα. Σύμφωνα με το Νόμο των Αντιστοιχιών, το ζώδιό μας υποδηλώνει την περίοδο μέσα στο έτος στην οποία γεννηθήκαμε. Ο Κριός σηματοδοτεί την έναρξη του ετήσιου κύκλου (αστρονομική Άνοιξη) και ο Ήλιος εισέρχεται σ΄αυτό το ζώδιο γύρω από την 20η Μαρτίου (ενίοτε 21η, λόγω της παρεμβολής των δίσεκτων ετών), όπου και παραμένει 30 ημέρες. Ακολούθως, ο Ήλιος περνάει στον Ταύρο (περί την 20η Απριλίου), στη συνέχεια στους Διδύμους (21 Μαΐου) κ.ο.κ. Μέσα σε ένα έτος λοιπόν, ο Ήλιος διαγράφει έναν πλήρη κύκλο από τον κύκλο των 12 ζωδίων.

Το Φως του Ηλίου συμβολίζει το “φωτεινό” τμήμα της προσωπικότητάς μας, αυτό που λέμε συνειδητό και αποκτάται μέσα από το χρόνο και τις εμπειρίες της ζωής, είναι δηλαδή μια διαδικασία εν εξελίξει. Υπ΄αυτήν την έννοια, το νεογέννητο παιδί είναι εντελώς αδιαμόρφωτο και συνεπώς υπό την απόλυτη επιρροή του εξωγενούς περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, το νεογέννητο είναι ένα πλάσμα απόλυτα δεκτικό, είναι ένα “σφουγγάρι” που δέχεται κάθε είδους κραδασμούς από το οικογενειακό του περιβάλλον. Βλέπουμε λοιπόν, πως το οικογενειακό περιβάλλον και ιδίως οι γονείς παίζουν καταλυτικό ρόλο στους υπερευαίσθητους δέκτες του μωρού. Συνεπώς, οι συναισθηματικές και ψυχικές προσλαμβάνουσες του μωρού δεν είναι υπόθεση του Ηλίου αλλά της Σελήνης. Στην αστρολογία, η Σελήνη εκπροσωπεί το Μητρικό Πρότυπο, τη ψυχική “αποθήκη” μέσα στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι πρώτες εντυπώσεις, κραδασμοί και εικόνες στο “ανυπεράσπιστο” νεογέννητο πλάσμα. Ανυπεράσπιστο, επειδή δεν είναι ακόμη σε θέση να οικοδομήσει έναν αμυντικό μηχανισμό, μέρος του οποίου είναι η συγκρότηση του εγώ, το οποίο περιγράφεται κατά κύριο λόγο από τον Ήλιο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι από παράδοση, η αστρολογία όριζε την ηλικία από την εγκυμοσύνη μέχρι τον 7ο χρόνο ζωής του παιδιού ως “σεληνιακή ηλικία”. Κρίνεται ωστόσο σκόπιμο να γίνει μια πολύ σημαντική διευκρίνιση: Η Σελήνη στο χάρτη του παιδιού (το ζώδιο και τον Οίκο που καταλαμβάνει και κυρίως οι σχέσεις που δημιουργεί με τους υπόλοιπους πλανήτες) περιγράφει πως “προσλαμβάνει” το νεογέννητο τη σχέση του με το οικογενειακό του περιβάλλον και κυρίως με τη μητέρα. Πρόκειται για μια εικόνα υποκειμενική και όχι αντικειμενική. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά ο γονέας, προς αποφυγή παρερμηνειών. Αυτό εξηγεί γιατί κάθε παιδί “φέρει” στη ψυχή του μια πρωτογενή εικόνα του μητρικού προτύπου, μέσα από την οποία “φιλτράρει” τη ψυχική και συναισθηματική του εμπειρία στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, γίνεται κατανοητό πως κεφαλαιώδη ρόλο στην πρώτη επταετία της ανθρώπινης ζωής, κεφαλαιώδη ρόλο παίζει η κατάσταση της Σελήνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας, όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί έβλεπαν στο χλωμό και αεί μεταβαλλόμενο πρόσωπο του φεγγαριού τη Μεγάλη Μητέρα. Ακόμη και ο κύκλος περιφοράς της περί τη Γη είναι 28 ημέρες, ένας κανονικός έμμηνος κύκλος της γυναίκας. Ο Ούγγρος γυναικολόγος Ευγένιος Γιόνας (Eugen Jonas) είχε διεξάγει μια σοβαρή στατιστική έρευνα σχετικά με τη γυναικεία γονιμότητα, παρατηρώντας -προς έκπληξή του- ότι η γυναικεία γονιμότητα χαρακτηριζόταν από μια περιοδικότητα. Πιο συγκεκριμένα παρατήρησε ότι κάθε μήνα, σε ένα διάστημα 2 με 3 ημερών, παρατηρούνταν μια κορύφωση στη γονιμότητα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι το διάστημα αυτό “συνέπιπτε” με τη σεληνιακή φάση κάτω από την οποία γεννήθηκε η γυναίκα. Με άλλα λόγια, μια γυναίκα γεννημένη σε Νέα Σελήνη, παρουσιάζει αυξημένη γονιμότητα στην κάθε Νέα Σελήνη ή μια άλλη γεννημένη με Σελήνη 18 ημερών, παρουσιάζει αυξημένη γονιμότητα κάθε μήνα γύρω από τη Σελήνη 18 ημερών κ.ο.κ.

Υπάρχουν προχωρημένες τεχνικές αστρολογικής ανάλυσης, οι οποίες εξετάζουν τις επιρροές που δέχεται το βρέφος όχι μόνο από τη στιγμή της γέννησής του, αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ψυχικές αποθήκες της Σελήνης είναι ιδιαίτερα δεκτικές περίπου 9 μήνες πριν τη γέννηση (σύλληψη) έως και 9 μήνες μετά. Πρόκειται για ένα συνολικό διάστημα 18 μηνών (1,5 χρόνο), μέσα στο οποίο η γοργοκίνητη Σελήνη σχημάτισε (πριν τη γέννηση) και θα σχηματίσει (μετά τη γέννηση) “επαφές” με άλλους πλανήτες, η ποιότητα των οποίων επαφών και της φύσης των συμμετεχόντων πλανητών περιγράφει το είδος των πρωταρχικών εντυπώσεων και εικόνων που αποθηκεύονται στη μνήμη του μωρού. Αυτό επίσης καθιστά τη Σελήνη το κατεξοχήν σώμα που συνδέεται με τις πρωταρχικές μνήμες και ευρύτερα τις οικογενειακές καταβολές.

Γιάννης Γιαλαμάς
Συγγραφέας - Ψυχολόγος - Ερευνητής της Αστρολογίας
 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;