• Print
  • Email

Εξανθήματα στην περιοχή της πάνας

Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας δεν εμφανίζονται πάντα με την ίδια μορφή. Αν πάντως η συγκεκριμένη περιοχή του μωρού σας φαίνεται ερεθισμένη και κόκκινη είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτό. Το δέρμα του μπορεί επίσης να είναι λίγο πρησμένο και ζεστό όταν το αγγίζετε. Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι ήπιας μορφής και περιορισμένα (μερικές κόκκινες κηλίδες σε μια μικρή περιοχή - ή πιο έντονα και εκτεταμένα) (με κόκκινα οιδήματα που εξαπλώνονται στην κοιλιά και στους μηρούς του μωρού σας). Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Η αντιμετώπιση των εξανθημάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των βρεφών, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Πού οφείλονται αυτά τα εξανθήματα;

Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε, όπως μια νέα τροφή που δοκίμασε ή ακόμα και από τα ούρα του. Ο επικρατέστεροι λόγοι είναι:

  • Υγρασία. Ακόμα και οι πιο απορροφητικές πάνες αφήνουν υγρασία στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Όταν τα ούρα του μωρού σας αναμειγνύονται με βακτήρια από τις κενώσεις του, σχηματίζουν αμμωνία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ένα μωρό που δεν έχει αλλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει εξανθήματα στην περιοχή της πάνας. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε μωρό με ευαίσθητο δέρμα, ακόμη και αν οι γονείς του φροντίζουν να αλλάζουν άμεσα την πάνα του.
  • Σύγκαμα ή ευαισθησία σε χημικές ουσίες. Τα εξανθήματα στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της τριβής της πάνας στο δέρμα του, ιδιαίτερα αν αυτό είναι ευαίσθητο σε χημικές ουσίες, όπως τα αρώματα που χρησιμοποιούνται σε πάνες μίας χρήσης ή τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο μιας πάνινης πάνας. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο αφρόλουτρο, στη λοσιόν ή στο ταλκ που χρησιμοποιείτε, η οποία μπορεί να μην είναι συμβατή με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας.
  • Νέες τροφές. Είναι σύνηθες για τα μωρά να παρουσιάζουν εξανθήματα στην περιοχή της πάνας όταν αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές ή όταν δοκιμάζουν μια καινούργια τροφή. Αλλαγές στη διατροφή αλλάζουν και τη σύνθεση των κενώσεων, ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και σε αυξημένο αριθμό τους. Αν θηλάζετε, θα μπορούσε ακόμη και να οφείλεται σε μία αντίδραση του δέρματος του μωρού σας σε κάτι που φάγατε.
  • Λοίμωξη. Η περιοχή της πάνας είναι ζεστή και υγρή, αποτελώντας έτσι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Έτσι είναι εύκολο να καλλιεργηθεί μια βακτηριακή ή μυκητιασική φλεγμονή και να προκαλέσει εξανθήματα, ιδίως στις πτυχές του δέρματος του μωρού σας. Επιπλέον, τα μωρά τα οποία παίρνουν αντιβιοτικά (ή των οποίων οι θηλάζουσες μητέρες παίρνουν αντιβιοτικά), μερικές φορές παρουσιάζουν μυκητιασική λοιμώξεις, επειδή τα αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό των υγιών βακτηρίων, που συμβάλλουν στη διατήρηση των μυκήτων υπό έλεγχο. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια, η οποία μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση στην περιοχή της πάνας. Η άφτρα είναι ένα είδος μυκητίασης του στόματος. Αρκετά συχνά, μωρά με άφτρα, εμφανίζουν και μυκητιακή μόλυνση στην περιοχή της πάνας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των εξανθημάτων στην περιοχή της πάνας;

Κρατήστε το μωρό σας καθαρό και στεγνό, αλλάζοντας την πάνα του συχνά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να το ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να του αλλάξετε πάνα. Επιλέξτε για τις νυχτερινές ώρες μία πάνα πιο απορροφητική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγκεντρώστε κάπου κοντά σας, όλα όσα θα χρειαστείτε γαι την αλλαγή πάνας και το τάισμα του μωρού σας, ώστε να μην χρειαστεί να σηκωθείτε καθόλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μωρομάντιλα για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής (η κίνηση πρέπει να είναι με φορά από εμπρός προς τα πίσω χωρίς επαναφορά). Σκουπίστε ταμποναριστά το δέρμα του μωρού σας χωρίς να το τρίβετε! Χρησιμοποιείστε, σε κάθε αλλαγή πάνας, μια αλοιφή που προστατεύει το δέρμα του μωρού σας, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του δέρματος από κόπρανα και ούρα. Φορέστε του την πάνα όχι πολύ σφιχτά (μετά το κλείσιμό της θα πρέπει να χωράνε δύο δάχτυλα στο εσωτερικό της πάνας).

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποια άλλη μάρκα πάνας και να δείτε αν αυτό βοηθάει. Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το μωρό σας μπορεί να παίξει έξω ή σε ένα δωμάτιο που δεν φοβάστε να λερώσει, αφήστε το χωρίς πάνα (με αλοιφή) για όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε μέρα. Η έκθεση στον αέρα θα επιταχύνει την επούλωση. Μπορείτε επίσης να το αφήσετε να κοιμηθεί γυμνό, στρώνοντας ένα αδιάβροχο πλαστικό κάλυμμα για να προστατεύσετε το στρώμα.

 

Επιμέλεια: Δήμητρα Φρουδάκη
Μαία – Ελεύθερος επαγγελματίας


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;