• Print
 • Email

24 μηνών - Φυσική ανάπτυξη

Κινείται προς κάθε κατεύθυνση

Ο προηγούμενος χρόνος ήταν πολύ σημαντικός για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Πιθανότατα το παιδί σας μπορεί τώρα να τρέχει, να περπατά στις μύτες των ποδιών, να αποφεύγει εμπόδια, να κάθεται και να σηκώνεται γρήγορα και να περπατά προς τα πίσω και προς το πλάι. Αν μπορεί να φτάσει τα πετάλια, μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να κάνει ποδήλατο (με βοηθητικές φυσικά). Δεν είναι πλέον ένα βρέφος, αλλά ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

Ανάπτυξη σε άλλους τομείς: Σημάδια ότι είναι ώριμο για την τουαλέτα, τελειοποιώντας τις κινητικές δεξιότητες, λίστα αναπτυξιακών ορόσημων

Κάποια παιδιά είναι έτοιμα να αρχίσουν να εκπαιδεύονται για την τουαλέτα. Για να διαπιστώσετε αν αυτό ισχύει και για το δικό σας απαντήστε τα ακόλουθα ερωτήματα: Μπορεί το παιδί σας να τραβήξει το παντελόνι του πάνω και κάτω; Μπορεί να μείνει στεγνό για τρεις ή τέσσερις ώρες; Σταματά για μερικά λεπτά την ώρα που παίζει για να ενεργηθεί ή να ουρήσει; Πηγαίνει σε μια γωνιά, γυρίζει την πλάτη του ή δείχνει με κάποιον άλλον τρόπο ότι θέλει να απομονωθεί κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών; Μήπως σας ενημερώνει αμέσως μόλις λερώσει την πάνα του; Έχετε παρατηρήσει να μιμείται άλλες συμπεριφορές ενηλίκων όπως το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση του πιρουνιού; Μπορεί να ακολουθεί απλές οδηγίες; Έχει δείξει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του μπάνιου; Χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες λέξεις για τα κόπρανα και τα ούρα; Αν απαντήσατε ναι στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, τότε καλό θα ήταν να πάρετε ένα γιογιό και να το αφήστε στο μπάνιο σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται πάνω του μία ή δύο φορές την ημέρα. Εάν στην αρχή κάθεται μόνο φορώντας πάνα δεν πειράζει.

Ο στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα και να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα όταν κάθεται στο γιογιό. Άλλωστε δεν μπορείτε να περιμένετε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα από τη μια μέρα στην άλλη.
Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχει πλέον τη δύναμη και την επιδεξιότητα να ξεβιδώσει καπάκια από βάζα. Σε γενικές γραμμές από την ηλικία των 2, το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να:

 1. Περπατά μόνο του
 2. Να τραβά παιχνίδια πίσω του
 3. Να κουβαλά ένα μεγάλο παιχνίδι, ενώ περπατά.
 4. Να στέκεται στις μύτες των ποδιών του
 5. Να κλωτσά μια μπάλα
 6. Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει από έπιπλα
 7. Να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες, κρατώντας την κουπαστή  ή το χέρι σας
 8. Να ζωγραφίζει (μουτζουρώνει)
 9. Να γυρίζει ανάποδα δοχεία για να αδειάσει το περιεχόμενό τους
 10. Να φτιάχνει πύργους αποτελούμενους από τέσσερα ή και περισσότερα τουβλάκια.
Εάν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να κάνει αυτά τα πράγματα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για συμβουλές.

 

Δανάη Παναγιώτου
Ψυχολόγος


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;