• Print
  • Email

Από μοναδικό μωράκι ...μεγάλος αδερφός!

«Μπορούμε να βάλουμε το μωρό πίσω στην κοιλιά σου ή μήπως να το δώσουμε πίσω και να πάρουμε κάτι άλλο;»

lb-j002

Αυτά θα ήθελε να πει ο μικρός Ανδρέας που παρ' όλες τις εξηγήσεις που του έδωσαν οι γονείς του βλέπει να αλλάζει η καθημερινότητά του με τρόπο που εκείνος δεν επέλεξε. Ούτε κατανοεί πως σε μια μέρα έπαψε να είναι το μοναδικό αγαπημένο πλάσμα της οικογένειας και να μοιράζεται εφεξής την αγάπη και την προσοχή των γονιών του με το νεογέννητο αδελφάκι του.

Πώς με τρόπο μαγικό σε λίγες ώρες μετατράπηκε από μοναδικό μωράκι σε μεγάλο αδελφό;

Κανείς δεν καταλαβαίνει το άγχος του, το θυμό του και την αγωνία του και σα να μην ήταν αυτά αρκετά πρέπει να αντιμετωπίζει τη νεογέννητη αδελφή του με σύνεση και ωριμότητα ενώ εκείνος ζηλεύει, ζηλεύει ΠΟΛΥΥΥ !!!!

Για να μη νιώσει το πρωτότοκο παιδί σας όπως ο μικρός Ανδρέας προτείνουμε:

  1. Στις αρχές της εγκυμοσύνης αγοράστε ένα μωρό-κούκλα για το μεγαλύτερο παιδί. Ανακοινώστε ότι σύντομα θα έλθει στη ζωή σας ένα νέο μωρό, δώστε την κούκλα που θα την ονομάσετε «αδελφάκι» και πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να παίζει και να περιποιείται την κούκλα έτσι όπως αργότερα θα κάνει με το νεογέννητο μωρό της οικογένειας. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αφενός εξοικειώνεται με την ιδέα ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχει αδελφάκι και αφετέρου θα έχετε η ευκαιρία να δείξετε πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα μωρό.
  2. Αν δεν έχει ήδη πάει στο δωμάτιό του κάντε το τώρα... φροντίζοντας το κρεβάτι να είναι αρκετά μεγάλο –θα περάσετε αρκετά βράδια κοντά του...
  3. lb-j001Αναζητήστε και διαβάστε του παραμύθια και ιστορίες σχετικά με: μικρά και μεγάλα αδέλφια, ευγενική συμπεριφορά ή και φροντίδα νεογέννητων.
  4. Φτιάξτε T-shirts που γράφουν BIG BROTHER ή BIG SISTER. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να νιώσει περήφανο αλλά και να μπαίνει στο μελλοντικό του ρόλο σιγά σιγά.
  5. Όταν φτάσει το νεογέννητο δώστε ΧΡΟΝΟ στο μεγαλύτερο παιδί σας. Διηγηθείτε του πώς ήταν όταν εκείνο γεννήθηκε : Πώς έμοιαζε, πώς ήπιε για πρώτη φορά γάλα από το στήθος σας, για τη χαρά του παππού και της γιαγιάς κ.α. Μαζί με το δώρο που θα του φέρει το νεογέννητο μην ξεχάστε να του δείξετε φωτογραφίες δικές του από τότε που γεννήθηκε.
  6. Αφήστε το μεγάλο παιδί να φροντίσει μαζί με σας το νεογέννητο την ώρα του μπάνιου ή του ντυσίματος, απολαύστε την ώρα του θηλασμού ταϊζοντας το μωρό ενώ διαβάζετε συγχρόνως το αγαπημένο παραμύθι του μεγαλύτερου παιδιού που κάθεται δίπλα σας –δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο να είσαι μητέρα!!!
  7. Αναγνωρίστε και κατανοήστε τα συναισθήματά του, το θυμό και το άγχος του, μην δώσετε σημασία εάν προσπαθήσει να μπει στην κούνια του μωρού, εάν ζητήσει να θηλάσει ή να πιεί πάλι σε μπιμπερό ενώ από καιρό το έχει κόψει, εάν ζητήσει πάλι πιπίλα ή πάνα για να κάνει πιπί. Κατανοήστε το και αντιμετωπίστε το με χιούμορ, πολύ γρήγορα θα επιστρέψει στις εξελιγμένες του συνήθειες.

Μην υποτιμάτε την τεράστια αλλαγή στη ζωή του πρωτότοκου παιδιού σας και πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά του. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο αλλά και χώρο στην ψυχολογική προετοιμασία του έτσι ώστε να νιώσει ασφάλεια στο νέο οικογενειακό περιβάλλον.

Μπίλη Ρήγα-Κωνσταντάρα
Dr. Psych., Dipl. Pädag.
Διευθύντρια του Διαδραστικού Ευρωπαικού Σχολείου

des-logo01


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;