• Print
  • Email

Εγκυμοσύνη, θηλασμός και ψωρίαση

Οι ορμονικές μεταβολές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, μπορούν να επηρεάσουν την ψωρίαση είτε πυροδοτώντας νέες εξάρσεις είτε βελτιώνοντας τις βλάβες. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν βελτίωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και επιδείνωση μετά τον τοκετό. Η ψωρίαση συνήθως επιδεινώνεται κατά την εμμηνόπαυση, περίοδο κατά την οποία άλλωστε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της για πρώτη φορά. Ορισμένες γυναίκες υποστηρίζουν ότι η ψωρίαση τους μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους. Μέχρι στιγμής όμως αυτό δεν έχει αποδεχτεί επιστημονικά. Ομοίως, καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει με σαφήνεια τη θετική ή την αρνητική επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών.

Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με ψωρίαση μερικές φορές διστάζουν να μείνουν έγκυες και αναρωτιώνται: Θα μπορέσουν να μεγαλώσουν φυσιολογικά το παιδί τους; Θα μπορούν να θηλάσουν; Θα επιδεινωθεί η κατάσταση τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλείς για το μωρό οι θεραπείες που λαμβάνουν;
Η ψωρίαση δεν αποτελεί εμπόδιο για την εγκυμοσύνη ούτε επηρεάζει την ικανότητα της μητέρας να μεγαλώσει το παιδί της. Πολλές γυναίκες φοβούνται μήπως μεταδώσουν τη νόσο στα παιδιά τους. Δεδομένου ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της στο παιδί ούτε μέσω του θηλασμού. Αυτο που υπάρχει είναι μια γενετική προδιάθεση για την εκδήλωση της νόσου. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δυο γονείς πάσχει από ψωρίαση η πιθανότητα νόσησης του παιδιόύ είναι 8-15% ενώ αν και οι δύο γονείς υποφέρουν από ψωρίαση, το ποσοστό ανέρχεται στο 50-60%.

Εξέλιξη της πορείας κατά την εγκυμοσύνη

Μια αμερικάνικη έρευνα σε γυναίκες με ψωρίαση διερεύνησε την επίδραση στη νόσο των ορμονικών αλλαγών που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την εμμηνόπαυση.Η έρευνα έδειξε ότι το 30-40% των γυναικών παρατήρησαν βελτίωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ειδικότερα, στην πλειοψηφία τους, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Το 20% δήλωσε αντιθέτως ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε, ενώ το υπόλοιπο 40-50% δήλωσε ότι δεν παρατήρησε καμία αλλαγή. Η ηλικία των ασθενών και η σοβαρότητα της ψωρίασης τους δεν σχετίζονται τη βελτίωση ή την επιδείνωση.
Από άλλες έρευνες προκύπτει ότι η ψωρίαση βελτιιώθηκε ως και σε ποσοστό πάνω από 60% τωνγυναικών. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν σημαντική βελτίωση αφού οι βλάβες τους «καθαρίζουν» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμεύσει ως προγνωστικό μέσο για τις επόμενες αφύ στο 87% των γυναικών που απέκτησαν παραπάνω από ένα παιδιά, παρατηρήθηκε η ίδια αντίδραση στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κάθε εγκυμοσύνης.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη έκριση οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τον οργανισμό από την ψωρίαση. Οι ορμόνες αυτές ασκούν προσωρινή ανοσοκατασταλτική δράση η οποία ευνοεί τις αυτοάνοσες διαδικασίες της ψωρίασης. Άλλοι επισημαίνουν την ευεργετική δράση της κορτιζόνης. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερηκορτιζόνη, η οποία παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση στις ψωριασικές βλάβες.

Όπως είπαμε, σε ορισμένες γυναίκες με ψωρίαση (λιγότερο από 1 στις 4) παρατηρείται επιδείνωση της νόσου κατάτη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και οι λόγοι της επιδείνωσηςπαραμένουν άγνωστοι, πιστεύεται ότι αυτή οφείλεται σε αλλαγές στο μεταβολισμό των ορμονών οι οποίες, πιθανώς, συνδέονται με παράγοντες άγχους. Σε μερικές γυναίκες άλλωστε οι πρώτες εξάρσεις της ψωρίασης παρατηρούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θεραπεία και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες καλό είναι να ενηερώνουν έγκαιρα το δερματολόγο αν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, ώστε ο δερματολόγος να είναι σε θέση να εκτιμήσει αν μπορεί να συνεχίστει η τρέχουσα θεραπεία ή θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές.
Η θεραπεία των εγκύων χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης. Οι περισσότερες συστηματικές θεραπείες πρέπει να διακόπτονται, καθώς υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Οι γυναίκες που υποφέρουν από ψωριασική αρθρίτιδα ορισμένες φορές αισθάνονται μεγαλύτερο πόνο λόγω της αύξησης του βάρους τους με την εγκυμοσύνη.

Θηλασμός

Οι γυναίκες με ψωρίαση δεν έχουν λόγο να αποφεύγουν το θηλασμό. Μόνο οι γυναίκες που υποβάλλονται σε συστηματικές θεραπείες ή σε τοπικές θεραπείες αλλά σε εκτεταμένες περιοχές του δέρματος θα πρέπει να αποφεύγουν τον θηλασμό, εφόσον τα φάρμακα που χρησιμοποιούν μπορούν να περάσουν στο γάλα και έτσι να φτάσουν στο παιδί. Το θέμα αυτό συζητείται πάντα με τον γιατρό.

 

Μιχάλης Κακέπης
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Επιμελητής Νοσοκ. Ερρίκος Ντυνάν


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;