• Print
  • Email

Επιπλοκές της λοχείας

Επιλόχεια λοίμωξη

Ως επιλόχεια λοίμωξη ορίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας σε επίπεδα 38°C ή και υψηλότερα για διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών κατά την χρονική περίοδο από το τέλος της 1ης ημέρας έως τη 10η ημέρα μετά τον τοκετό. Η συχνότητα της επιλόχειας λοίμωξης κυμαίνεται από 1% έως 3% στο σύνολο των τοκετών και αποβολών. Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά την λοχεία πρέπει να αποδίδεται σε λοίμωξη μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Η λοίμωξη μπορεί να είναι στον γεννητικό σωλήνα ή σε άλλα όργανα, αν και ο όρος επιλόχεια λοίμωξη συνήθως χρησιμοποιείται για την λοίμωξη του γεννητικού σωλήνα.

Λοίμωξη τον γεννητικού σωλήνα

Ο γεννητικός σωλήνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις λοιμώξεις. Η συνηθέστερη εστία λοίμωξης είναι η ενδομήτρια κοιλότητα. Είναι αρκετά συχνή, όταν υπάρχει παράταση τοκετού, πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων καθώς και σε περιπτώσεις που δεν ακολουθούνται οι κανόνες αντισηψίας.

Η μήτρα είναι επώδυνη κατά την ψηλάφηση και δεν έχει παλινδρομήσει ικανοποιητικά, ενώ τα λόχια είναι συνήθως δύσοσμα και πυώδη. Κατακράτηση προϊόντων κύησης συντελεί στην λοίμωξη και συνοδεύεται από έντονη και επίμονη εκκροή αιμορραγικών λοχίων. Σε κάθε γυναίκα με πυρετό στην λοχεία είναι αναγκαία η λήψη τραχηλικού και κολπικού εκκρίματος για καλλιέργεια. Οι οργανισμοί που συνήθως ταυτοποιούνται είναι οι αναερόβιοι στρεπτόκοκκοι (65%-85%), το κολοβακτηρίδιο (5%-15%), ο σταφυλόκοκκος (5%-15%), αναερόβιοι Gram αρνητικοί βάκιλοι (5%), ο αιμολυτικός στρεπτόκοκκος (3%) και σπανιότερα το μυκόπλασμα. Με βάση το αντιβιόγραμμα χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Η επιλόχεια λοίμωξη, αν και ασυνήθης σήμερα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας.

Λοίμωξη τον ουροποιητικού συστήματος

Η γυναίκα μετά τον τοκετό είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται σε κακώσεις της κύστης, σε ατελή κένωση της λόγω του άλγους που υπάρχει στο περίνεο και σε είσοδο βακτηριδίων κατά τον καθετηριασμό της κύστης. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, αλλά επέκταση της λοίμωξης ανιόντως μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οξείας πυελονεφρίτιδας με οξύ αμφοτερόπλευρο άλγος στις νεφρικές χώρες, συχνουρία, δυσουρία και άλγος στο υπογάστριο μετά από κάθε ούρηση.

Η καλλιέργεια των ούρων είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού και έλεγχο της ευαισθησίας του στα αντιβιοτικά.

Μαστίτιδα

Είναι η φλεγμονή του παρεγχύματος των μαστών και συνήθως παρατηρείται την 2η εβδομάδα μετά τον τοκετό. Κύριο αίτιο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Εκδηλώνεται με άνοδο της θερμοκρασίας και μασταλγία. Η λοίμωξη επεκτείνεται μέσω των ραγάδων της θηλής και συχνά έχει ως πρωτοπαθή εστία το δέρμα, τον ρινοφάρυγγα της μητέρας ή τον ρινοφάρυγγα του νεογνού.

Αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων στους μαστούς και αντιβίωση. Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος ο μαστός γίνεται εξέρυθρος και το δέρμα οιδηματώδες. Η χορήγηση αντιβιοτικών θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Στα δημιουργηθέντα αποστήματα συνιστάται χειρουργική διάνοιξη.

Εάν η μητέρα θηλάζει, πρέπει να διακοπεί ο θηλασμός από τον προσβληθέντα μαστό και συνιστάται απογαλακτισμός, εκτός εάν υπάρχει έντονη επιθυμία της μητέρας για συνέχιση του θηλασμού.

Φλεγμονή τον περινέου - Φλεγμονή χειρουργικών τομών

Φλεγμονή μπορεί να εμφανισθεί στο τραύμα της περινεοτομής ή της ρήξης του περινέου, εάν υπάρχει. Το περίνεο σε αυτήν την περίπτωση είναι ευαίσθητο, εξέρυθρο, ενώ συχνά συνυπάρχει πυώδης έκκριση. Πρέπει να γίνεται λήψη επιχρίσματος για καλλιέργεια και ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού και άμεση χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Φλεγμονή, επίσης, μπορεί να εμφανισθεί στην χειρουργική τομή του δέρματος ή στην ενδομήτρια ή και στην περιτοναϊκή κοιλότητα σε περίπτωση καισαρικής τομής.

 

Θάνος Παράσχος
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
www.ivf-embryo.gr


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;