• Print
  • Email

Κρυολογήματα

lb-cold

Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι ένα απλό κρύωμα και όχι γρίπη, κάποια άλλη ασθένεια ή ακόμη και κάποια αλλεργία;

Μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολο. Αν το μωρό σας έχει ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί να έχει καταρροή με καθαρή βλέννη, που μπορεί να γίνει πιο παχύρευστη και να πάρει γκρι, κίτρινο ή πράσινο χρώμα μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει βήχα ή χαμηλό πυρετό. Εάν το μωρό σας έχει πυρετό, παρακολουθείστε το όταν ο πυρετός πέφτει. Αν παίζει και τρώει κανονικά (ή σχεδόν κανονικά), τότε είναι πιθανό να πρόκειται απλά για ένα κρυολόγημα. Αν όμως φαίνεται και συμπεριφέρεται σαν άρρωστο ακόμη και όταν πέφτει ο πυρετός, τότε μπορεί να έχει κάτι πιο σοβαρό από ένα απλό κρυολόγημα.

Επίσης, η γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν πολύ απότομα και να συνοδεύονται από διάρροια ή εμετό. Αν πάλι η συμφόρηση της μύτης ή ο βήχας εμφανίζονται πριν από κάθε πυρετό, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει ένα απλό κρυολόγημα. Φαγούρα, υγρά μάτια και καταρροή της μύτης είναι χαρακτηριστικά μιας αλλεργίας, όπως είναι επίσης το φτέρνισμα και η φαγούρα στο δέρμα που διαρκεί για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Επίσης, η βλέννη από τη μύτη του μωρού σας θα συνεχίσει να είναι καθαρή και όχι παχύρευστη και δεν θα πάρει κίτρινο ή πράσινο χρώμα, όπως συμβαίνει σε παιδιά με κρυολόγημα.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω το κρυολόγημα;

Δεν υπάρχει φάρμακο που να αντιμετωπίζει άμεσα έναν ιό. Αυτό που μπορείτε ωστόσο να κάνετε, για να βοηθήσετε το μωρό σας να αισθανθεί καλύτερα και να αποφευχθεί μια επιδείνωση, είναι να του εξασφαλίσετε ξεκούραση και πολλά υγρά. Για τα μωρά κάτω των 6 μηνών αυτό σημαίνει γάλα, μητρικό ή μη. Μετά τους 6 μήνες το μωρό σας μπορεί να πιεί και άλλα υγρά (π.χ νερό, χυμούς κ.ά.). Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους, μέχρι περίπου την ηλικία των 4 ετών, σας προτείνουμε μερικούς τρόπους για να συμβάλετε στην αποσυμφόρηση της μύτης του μωρού σας.

  • Κρατήστε το κεφάλι του μωρού σας προς τα πίσω και ρίξτε στα ρουθούνια του μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού για να διαλύσετε τη βλέννα. Λίγα λεπτά αργότερα τραβήξτε έξω το διάλυμα και τη βλέννα με μια σύριγγα. Αν το μωρό σας δεν μπορεί να φάει λόγω της βουλωμένης μύτης, δοκιμάστε αυτή την τακτική περίπου 15 λεπτά πριν το ταΐσετε, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπνέει και να θηλάζει παράλληλα.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να υγράνετε τον αέρα στο δωμάτιο του μωρού σας ή πάρτε το μωρό σας στο μπάνιο μαζί σας, αφήστε να τρέχει καυτό νερό, κλείστε την πόρτα και καθίστε στο χώρο για περίπου 15 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο τέλος μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.
  • Ανασηκώστε το πάνω μέρος του στρώματος του μωρού σας, τοποθετώντας δύο πετσέτες μεταξύ του στρώματος και του κάτω μέρους της κούνιας. Ο ύπνος με μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός μπορεί να το ανακουφίσει από την καταρροή, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί αν το μωρό σας είναι ανήσυχο στον ύπνο του, μπορεί να καταλήξει με το κεφάλι κάτω, κάτι που θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. (Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρια γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, όπως επίσης μην βάζετε τίποτα κάτω από τα πόδια της κούνιας, γιατί αυτό την κάνει ασταθή). Μπορεί ακόμα να το βάλετε για έναν υπνάκο στο κάθισμα του αυτοκινήτου, σε μία θέση ελαφρώς κεκλιμένη προς τα πίσω.

 

Επιμέλεια: Μόνικα Τσαρτσάλη
Παιδίατρος-Παιδοπνευμονολόγος
Επιμελήτρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;