• Print
  • Email

Χρώματα και παιδικό δωμάτιο

xrwmatadwmatio1

Έχει αποδειχτεί ότι τα μωρά μόλις γεννηθούν και για μερικές μέρες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα χρώματα εκτός από τα πολύ έντονα. Περισσότερο ενδιαφέρον για εκείνα έχουν τα παιχνίδια με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως τα ριγέ και τα καρό. Αντικείμενα και πρόσωπα διακρίνουν μόνο σε ακτίνα 20-25 εκ. Ωστόσο αυτό διαρκεί πολύ λίγο. Με τον καιρό αναγνωρίζουν τα παστέλ χρώματα και μάλιστα αυτά επιδρούν με θετικό τρόπο πάνω τους. Τα υπέροχα παστέλ λοιπόν είναι τα προτεινόμενα χρώματα για ένα βρεφικό δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε τα άφοβα, έως ότου έρθει η εφηβεία και υποχρεωθείτε να χρησιμοποιήσετε τα πανέμορφα φωτεινά ...μαύρα! Εκμεταλευτείτε την ευκαιρία της ηλικίας αυτής για να απολαύσετε ένα δωμάτιο με ήρεμα και τρυφερά χρώματα.

ΝΑΙ λοιπόν στα χρώματα με βάση το λευκό
ΝΑΙ στην λευκή οροφή που μαζί με τα παστέλ δημιουργεί μια φιλική ατμόσφαιρα που προδιαθέτει για παιχνίδι.
ΟΧΙ στα έντονα χρώματα που δημιουργούν εκνευρισμό και φόβο.
ΝΑΙ στις χρωματικές εναλλαγές με χρώματα στον τοίχο, τα έπιπλα, τα υφάσματα. Μην ξεχνάμε πως με τις εναλλαγές των χρωμάτων όπως και των υλικών τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν περισσότερα πράγματα.

Xρώματα

Χρώμα και συναισθήματα
Είναι τυχαίο το γεγονός πως τα συναισθήματά μας επηρρεάζονται από το χρώμα; Μελέτες ψυχολόγων αποδεικνύουν πως τα χρώματα, (όπως και η μουσική) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ανθρώπων. Το πόσο έντονο είναι το συναίσθημα που μας προκαλεί κάθε χρώμα, καθορίζεται από τις διαβαθμίσεις του, και από τον συνδυασμό 2 ή περισσοτέρων χρωμάτων. Είναι γνωστό πως το φως προκαλεί το χρώμα. Δεν υπάρχει χρώμα αν δεν υπάρχει το φως. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και με τις 5 αισθήσεις του. Το χρώμα το αντιλαμβάνεται συνδυαστικά με την όραση και τη βοήθεια του φωτός. Η σχέση είναι μαθηματική και ιεραρχικά περιγάφεται: όραση > αντίληψη> συναισθηματική αντίδραση.

Αυτοί που γνωρίζουν τις ιδιότητες των χρωμάτων και τη σημαντικότατη επίδρασή τους στον άνθρωπο, ξέρουν πως τα χρώματα από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα στον άνθρωπο, όπως ανησυχία, ταραχή, κατάθλιψη, ευχαρίστηστη, ηρεμία κλπ. Οι εντυπώσεις που προκύπτουν από τον τρόπο χρήσης των χρωμάτων, επηρρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως η ποσότητά τους, η σχέση τους μεταξύ τους καθώς και η σχέση τους με τα άλλα υλικά του χώρου όπως το ξύλο, την πέτρα την ταπετσαρία κ.ά. Στη διακόσμηση επίσης άλλοι παράγοντες για να μπορέσει κανείς να πετύχει τους ιδανικούς συνδυασμούς των χρωμάτων, είναι η γνώση της ψυχολογικής επίδρασης των χρωμάτων, η υψηλή αισθητική, και η εμπείρα η οποία αποκτάται με διαρκή μελέτη και εφαρμογή.

Αυτό που επιβάλλεται να γνωρίζει ο ειδικός που ασχολείται με τη μελέτη του εσωτερικού χώρου είναι κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι καθορίζονται από την «Χρωματική». Είναι η μέθοδος εκείνη που διδάσκει την σωστή εφαρμογή των χρωμάτων σε καθημερινή χρήση. Έτσι επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργική συνύπαρξη του ανθρώπου με το χρώμα.

Σε γενικές γραμμές:

  • Kαλό είναι να γνωρίζει κανείς πως τα ζωηρά χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες διεγείρουν ή κουράζουν. Τα ανοιχτά στο έδαφος δημιουργούν κάποιες φορές την αίσθηση της αστάθειας ενώ σε ψηλές επιφάνειες όπως στους τοίχους δίνουν την αίσθηση της ελευθερίας και της αισιοδοξίας.
  • Συναισθήματα όπως η ένταση και η μελαγχολία είναι δυνατό να προκληθούν από τη μεγάλη αντίθεση δύο χρωμάτων μεταξύ τους. Το άσπο - μαύρο κάνει τη μεγαλύτερη αντίθεση και η χρήση τους στον περιβάλλοντα χώρο μπορεί να προκαλέσει ή να συντηρήσει την κατάθλιψη και τη μελαγχολία.
  • Τα χρώματα μπορούν να αλλάξουν τελείως τη μορφή ενός οικοδομήματος, ενός αντικειμένου, την ατμόσφαιρα ενός χώρου. Μπορούν να ζεστάνουν τον χώρο ή να τον κάνουν να φαίνεται ψυχρός, να τον μεγαλώνουν ή να τον μικραίνουν, να προσεκλύουν με τον όμορφο και επιτυχημένο συδνυασμό τους ή να απωθούν.
  • Εκτός από γνώση των ιδιοτήτων των χρωμάτων για τη διαμόρφωση της κατάλληλης ατμόσφαιρας μέσα σε κάθε κατοικία ή επαγγελματικό χώρο, μεγάλη σημασία έχει επίσης και η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία η οποία είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο.

____2

Ιδιοτητες και χαρακτηριστικά χρωμάτων

Μπλε

Είναι βασικό χρώμα και χαρακτηρίζεται ως ψυχρό. Ηρεμεί τον άνθρωπο με το βάθος του. Χρειάζεται προσοχή γιατί γίνεται καταθλιπτικό όσο περισσότερο σκουραίνει. Επειδή ελαττώνει την πίεση του αίματος και καλμάρει την αναπνοή, ηρεμεί τα νευρικά άτομα. Όσο ανοικτότερο γίνεται δίνει την εντύπωση της σιωπής. Οι απαλοί τόνοι του έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα την φρεσκάδα και την υγεία. Σκουρότερο θεωρείται βαθύτατα πνευμαρικό χρώμα και έχει το χαρακτηριστικό ότι τείνει να στρογγυλοποιεί τις γωνίες, να εξαφανίζει τις αιχμές και τις σκληρότητες μέσα στο χώρο.
Συμβολιζει τη δύναμη , τη γνώση και την σοβαρότητα. Είναι ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους γραφεία. Το προτιμούν οι άντρες και έτσι το συναντάμε πολύ σε εργένικα σπίτια. Χρησιμοποείται κυρίως, σε χώρους μελέτης και λογώ του χαρακτηρισμού του ως ψυχρό χρώμα, σε χώρους με μεγάλη θερμοκρασία. Είναι κατάλληλο για υπνοδωμάτια, ενώ δεν συνίσταται για καθιστικό.
Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε στην τραπεζαρία και την κουζίνα όπως και σε χώρους μαζικης εστίας εστιατόρια κ.λπ. Το μπλε είναι αποδεδειγμένο πως χαλάει την όρεξη γιατί υποσυνείδητα παραπέμπει σε χαλασμένες τροφές.

ΤΟ ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Δίνει την αίσθηση της απορρόφησης, παραπέμπει σε νερό ή πάγο
ΟΡΟΦΗ: Δίνει την αίσθηση της προστασίας, είναι συγκεντρωτικό.
ΤΟΙΧΟΥΣ: Είναι αρκετά βαρύ και σκοτεινό

Κοκκινο

Είναι και αυτό βασικό χρώμα και χαρακτηρίζεται ως το πλέον φωτεινό, δυνατό και ζεστό από όλα τα άλλα χρώματα. Πρώτα αυτό αντιλαμβάνεται οπτικά ο άνθρωπος. Προκαλεί την αίσθηση της δύναμης της χαράς , της επιθυμίας και του έρωτα, αφού το χαρακτηρίζει το πάθος, είναι προκλητικό, ορμητικό, θεληματικό, θερμό, και έχει ένταση. Ανάλογα με το εάν αυτό είναι σκούρο ή ανοιχτό δημιουργεί την εντύπωση της ζεστής ή λιγότερο ζεστής ατμόσφαιρας. Συνειρμικά παραπέμπει στην φωτιά. Συχνά χρησιμοποιείται για να απαγορεύσει ή να σηματοδοτήσει, γι αυτό το βλέπουμε συχνά σε διαφημίσεις.
Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Όπως έχουμε ήδη πει είναι το χρώμα της χαράς, του πάθους, ορμής και έντασης και αυτό δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Για τον λόγο αυτό περισσότερο διεγείρει παρά ηρεμεί. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείται σε χώρους όπου υπάρχουν υπερκινητικά παιδιά. Δεν ενδείκνυται σε χώρους μελέτης, εργασιακούς χώρους, κοινόχρηστους, δωμάτια ξενοδοχείων, νοσοκομεία ή υπνοδωμάτια.
Είναι κουραστικό σε μεγάλες δόσεις σε ένα χώρο γι αυτό αν το αγαπάτε χρησιμοποιήστε το σε σημεία που δεν τα κοιτάτε συνεχώς όπως π.χ. το κεφαλάρι κρεβατιού σας. Επίσης κατάλληλο είναι για χώρους όπως playrooms, χωλ, σκάλες και κουζίνες.

TO KOKKINO ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Είναι επιδεικτικό, και γεμίζει το χώρο με κόκκινες ανταύγειες
ΟΡΟΦΗ: Είναι βαρύ και μειώνει το ύψος
ΤΟΙΧΟΣ: Είναι επιθετικό, διεγερτικό και κουραστικό

Κίτρινο

Φωτεινό βασικό χρώμα και με πολύ ενέργεια. Σχετίζεται με το φυσικό φως και δε φυλακίζεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις απλώνεται και ακτινοβολεί. Φτιάχνει τη διάθεση. Συμβολίζει χαρά, αισιοδοξία και δημιουργία. Είναι φωτεινό, διάφανο ελαφρύ θερμό αεικίνητο. Ενεργεί όπως το κόκκινο στο θέμα της τόνωσης και της διέγερσης. Ανεβάζει την κινητικότητα και ενεργοποιεί τους μύες. Οξύνει την αντίληψη και την καλή διάθεση για επικοινωνία. Ειδοποιεί, προκαλεί και προετοιμάζει. Χρησιμοποιείται σε εμπορικούς και εργασιακούς χώρους καθώς επίσης και σε κοινόχρηστους χώρους κατοικιών. Παρατηρήθηκε πως σε ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο, ένα μωρό κλαίει περισσότερο, και τα ζευγάρια μαλώνουν ευκολότερα. Χρησιμοποιήστε το για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια όπου χρειάζεται όπως σε ένα προσωπικό γυμναστήριο, σε μια κουζίνα ή στο καθιστικό σας.

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Είναι μεγενθυντικό
ΟΡΟΦΗ: Είναι «ελαφρύ», καθηλώνει το βλέμμα
ΤΟΙΧΟΣ: Είναι προτρεπτικό και ερεθιστικό

Πορτοκαλί

Είναι συμπληρωματικό χρώμα του μπλε. Ζωντανό και χαρούμενο διότι περιλαμβάνει το κίτρινο, όμως είναι και σοβαρό λόγω του κόκκινου που περιέχει. Είναι η τέλεια συνύπαρξη των χαρακτηριστικών που του προσδίδουν τα χρώματα από τα οποία αποτελείται. Κόκκινο και κίτρινο, ζωντάνια, κινητικότητα, αισιοδοξία, επικοινωνία. Βοηθά στην διανοητική ανάπτυξη και είναι ένα χρώμα που δύσκολα τα συναντούμε σε κύριους χώρους κατοικιών. Βοηθά στη διανοητική ανάπτυξη. Είναι ι δανικό για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθά την πέψη. Χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.Έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης, χρησιμοποιήστε το λοιπόν άφοβα στο καθιστικό σας. Σε συνδυασμό με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου, μας δίνει έναν δυνατό συνδυασμό και πολύ θηλυκό. Δίνει ανατολίτικο αέρα στο χώρο και δείχνει άτομα που δεν φοβόυνται να ρισκάρουν.

ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Έχει διεγερτικές ικανότητες, είναι φλεγόμενο χρώμα.
ΟΡΟΦΗ: Δίνει την αίσθηση της προστασίας, είναι συγκεντρωτικό.
ΤΟΙΧΟΣ: Δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς, παραπέμπει σε γήινο περιβάλλον.

Πράσινο

Είναι συμπληρωματικό του κόκκινου και προέρχεται από δύο βασικά χρώματα το κίτρινο και το μπλε. Θεωρείται ως κρύο χρώμα ή μάλλον ακίνητο διότι δεν προκαλεί κανένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Είναι ένα αρκετά ήπιο χρώμα, σε αντίθεση με το κόκκινο και το κίτρινο ρίχνει τους τόνους, καλμάρει τα νεύρα και μας χαλαρώνει. Γι αυτό χρησιμοποιείται σε σχολικούς πίνακες. Επίσης σε πολλά μεγάλα θέατρα υπάρχει το λεγόμενο «πράσινο δωμάτιο». Εκεί χαλαρώνουν και ξεκουράζονται οι ηθοποιοί πριν ανέβουν στη σκηνή.
Είναι το χρώμα της φύσης και της ισορροίας. Δίνει την αίσθηση της γαλήνης και της ηρεμίας. Γεφυρώνει το χάσμα του ψυχρού με το θερμό. Είναι το χρώμα της ελπίδας, της ηρεμίας, της ευεξίας της χαράς και της ασφάλειας. Συμβολίζει την τρυφερότητα την μετριοπάθεια και την ευαισθησία. Θεωρείται επίσης ως το χρώμα της νεότητας, ανεβάζει την ψυχολογία, γι αυτό είναι προτεινόμενο για χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι. Για υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια είναι ότι καλύτερο. Καλό είναι να το αποφύγετε όπου είναι απαραίτητη η ενέργεια π.χ. τραπεζαρίες (δυσκολεύει την πέψη) και κουζίνες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως ενδέικνυται, όταν βρίσκεται σε συνδυασμό με ένα έντονο χρώμα πχ. κυπαρισσί, ή μπορντώ γιατί αποδίδει ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, που αρμόζει σε κλασσικά σπίτια. Το πράσινο είναι το χρώμα που χρησιμοποιεί το ΣΤΥΛ ΕΜΠΑΙΡ και πράγματι δένει άριστα με το βαρύ δυνατό και σοβαρό αυτό στυλ.
Τέλος το χρώμα αυτό όταν είναι αρκετά σκούρο μικραίνει τις αποστάσεις.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Παραπέμπει στο πράσινο του αγρού φέρνει ηρεμία
ΟΡΟΦΗ: Απροσδόκητο, βαρύ ακίνητο
ΤΟΙΧΟΣ: Σικάτο σε συνδυασμό ειδικά με τα ανάλογα χρώματα

____3

Μωβ

Προέρχεται από κόκκινο και μπλε. Είναι συμπληρωματικό του κίτρινου. Στους σκούρους τόνους προσδίδει μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια. Σκεφτείτε πως αποτελούσε το χρώμα των Βυζαντινών Ανακτόρων. Χαρακτηρίζει τη μεταφυσική διέγερση και ανησυχία, παραπέμπει σε κάτι απόμακρο . Μας φέρνει στο νου την απομάκρυνση από τη ζωή και την κίνηση, το πένθος και τη θλίψη αλλά ταυτόχρονα είναι θηλυκό, γλυκό ρομαντικό, χρησιμοποιείται σε νυχτερινά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης. Είναι παρεξηγημένο χρώμα δεν το βλέπουμε συνήθως σε σπίτια. Έχει όμως εκπλητικό αποτέλεσμα όταν αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και να το παντρέψουμε με τα κατάλληλα υλικά.

Όταν είναι φωτεινό, δίνει μάλλον την αίσθηση του εφήμερου, του τρυφερού. Είναι θηλυκό κατά βάσει και διεγείρει την αίσθηση της όσφρησης. Πρέπει να χρησιμοποιέιται σε μικρές ποσότητες σε συνδυασμό με ανοιχτά και ζωντανά χρώματα. Είναι μυστηριακό πυκνό σε βάθος σκοτεινό μαγικό πομπώδες.
Όλη η χάρη και το μεγαλείο του μπορούν να φανούν από τη στιγμή που θα το συνδυάσουμε με ταφτάδες, βελούδινα υφάσματα και κρύσταλλα Swarovski. Το χρυσό είναι το απόλυτο συμπλήρωμά του, δημιουργώντας μαζί του την ιδανικότερη αντίθεση. Είναι το καταλληλότερο φόντο για ένα λευκό ή μαύρο έπιπλο. Είναι το χρώμα που αναπτύσσει την έμπνευση, χρησιμοποιήστε το στο στούντιο ζωγραφικής, στο γραφείο, ακόμη και στο υπνοδωμάτιό σας. Δημιουργεί μυστήριο, αλλά αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε σε σκοντεινούς χώρους.

ΤΟ ΜΩΒ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Δηλώνει αβεβαιότητα.
ΟΡΟΦΗ: Μας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας.
ΤΟΙΧΟΙ: Προκαλεί δέος, μαγεία, είναι επιβλητικό.

Καφέ

Kρύβει μέσα του το κόκκινο το κίτρινο και το μπλε. Είναι ένα στιβαρό μεστό χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και ιδιαίτερα σε χώρους υποδοχής. Αφού περιέχει το κόκκινο προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και οικογενειακής θαλπωρής. Είναι το αγαπημένο χρώμα των αντρών. Μπορεί άφοβα να χρησιμοιηθεί σε κάποιον τοίχο του σπιτιού σε σκούρους τόνους και σε συνδυασμό με το τυρκουάζ ή κάποιους τόνους του πράσινου δημιουργεί έναν πολύ εμπνευσμένο και εκσυχρονισμένο χώρο. Αν δίπλα σε καφέ σκούρο χρησιμοποιήσετε το μπλε, το καφέ γίνεται ζωντανό και ξυπνά. Το καφέ που θεωρείται αδιάφορο και νεκρό παίρνει ζωή χάρη στη δύναμη του μπλε.

TO KAΦΕ ΣΤΟ:
ΔΑΠΕΔΟ: Δηλώνει σταθερότητα, είναι στέρεο, δίνει την αίσθηση της ασφάλειας στο περπάτημα.
ΟΡΟΦΗ: Είναι βαρύ, αποπνικτικό, μικραίνει το χώρο.
ΤΟΙΧΟ: Είναι πολύ γήινο, γεμάτο χρώμα.

Ροζ

Είναι απόχρωση του κόκκινου. Είναι ένα χρώμα που θεωρείται κατεξοχήν κοριτσίστικο και είναι το καταλληλότερο για παιδικό κοριτσίστικο δωμάτιο. Οι άντρες δεν το αγαπούν ιδιαίτερα, αντιθέτως το βλέπουν αρνητικά. Ταιριάζει σε άτομα με ευαισθησίες και κυρίως σε μεγάλες επιφάνειες. Αυτό μαζί με άλλα παλ χρώματα όπως γαλάζιο λιλά κ.ά. χαρίζει μια πολύ ήρεμη ατμόσφαιρα στο χώρο. Αν συνδυαστεί με το μωβ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χώρους εκτός του παιδικού δωματίου. Σε συνδυασμό με το πορτοκαλί και το φούξια πραγματικά ξεπερνά τον εαυτό του. Προσδίδει αθωότητα, υγιεινή και καθαρότητα, έτσι είναι ευχάριστο να το χρησιμοποιήσουμε στο μπάνιο.

ΤΟ ΡΟΖ ΣΤΟ
ΔΑΠΕΔΟ: Είναι απροσδόκητο και εκπλήσει, όταν είναι λείο δίνει την εντύπωση πως είναι μια επιφάνεια που γλιστρά
ΟΡΟΦΗ: Είναι ανάλαφρο.
ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ: Γλυκαίνει τον χώρο, είναι τρυφερό και ευαίσθητο.

____4

Λευκό

Αν θέλετε να μην έχετε μπελάδες κατάτην επιλογή των συνδυασμών των χρωμάτων, τότε επλέξτε, τι άλλο; το λευκό. Θεωρείτε ως εύκολη λύση.Χαρακτηρίζει την καθαριότητα, το φως και τη σταθερότητα. Ταιριάζει παντού, και είναι ιδανικό για το μπάνιοκαι την κουζίνα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το δεύτερο χρώμα στο χώρο. Με ζεστάχρώματα, όπως κόκκινο ή πορτοκαλί, είναι αρκετά θετικό. Καλό είναι να τοχρησιμοποιείτε σαν φόντο, γιατί μόνο του κινδυνεύει να γίνει μονότονο. Σανφόντο αυξάνει το μέγεθος των επιφανειών και τις διαστάσεις των όγκων. Είναι ηαπόλυτη απουσία χρώματος. Συνδέεται με την αγνότητα, την ηρεμία την ειρήνη καιτην αποφασιστικότητα. Λειτουργεί συνδυαστικά μεσολαβώντας σε χώρουςκοινόχρηστους, επικοινωνιακούς, που δείχνουν δύναμη και σταθερότητα. Όπως καιστο μαύρο δίπλα του όλα δείχνουν εντονότερα.

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΣΤΟ:

ΔΑΠΕΔΟ: Δίνει την αίσθηση τηςελευθερίας και της καθαριότητας
ΟΡΟΦΗ: Ανάλαφρο, κενο
ΤΟΙΧΟΣ: Είναι ουδέτερο, χωρίς έντονηπροσωπικότητα από μόνο του

Μαύρο

Σε αντίθεση με το λευκό είναι ηαπόλυτη απουσία φωτός. Όλα τα χρώματα δίπλα του (δυνατά ή απαλά),δείχνουν τηνκρυμένη δύναμή τους... Είναι πολύ επιβλητικό και πρέπει να χρησιμοποιείται μεμέτρο, σε έναν τοίχο στο γραφείο σας πχ. αν θέλετε να προσδόσετε βαρύτητα στοχώρο. Θεωρείται ως το χρώμα του μυστηρίου, δύναμης και εκλεκτικισμού. Με τολευκό είναι η τέλεια ισορροπία, αλλά κινδυνεύει να γίνει βαρετό αν δενπροστεθεί ένα τρίτο χρώμα. Αναπαριστά τη σιωπή και συνδυάζεται εύκολα σεμοντέρνα αλλά και κλασσικά στυλ. Θεωρείται βαθύ, ψυχρό και απαισιόδοξο χρώμα.Συμβολίζει το κακό και τη θλίψη, αν όμως συνδυαστεί με άλλα χρώματα γίνεταισοβαρό, διαχρόνικό, και πολλές φορές επίσημο.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ:

ΔΑΠΕΔΟ: Προσδίδει βάθος
ΟΡΟΦΗ: Μας παραπέμπει στο χάος
ΤΟΙΧΟΣ: Είναι απαισιόδοξο και μουντόαπό μόνο του

Γκρι

Το γκρι όπως μπορεί ο καθένας να υποθέσει, είναι η τέλεια σχέση αάσπρου μαυρου.Είναι μια γέφυρα μεταξύ φωτεινού και σκοτεινού, άρα θεωρείτε ουδέτερο καιαδιάφορο. Είναι συμπαγές αλλά ικανό να οριοθετήσει χώρουςκαι επίπεδα. Είναι ακίνητο χρώμα, φοντάρει σε άλλα ζωηρά χρώματα και επηρεάζεται έντονα από αυτά (οπτικέςαλληλεπιδράσεις). Αποδομεί και «παντρεύει» τα άλλα χρώματα σαν συνδετικό στοιχείο. Οσο γίνεται σκουρότεροτόσο γίνεται πιο καταθλιπτικό. Συνδυαζόμενο με ένα άλλο οποιοδήποτε χρώμα μαςδίνει το συμπληρωμάτικό του.

ΤΟ ΓΚΡΙ ΣΤΟ:

ΔΑΠΕΔΟ: Δίνει την αίσθηση τηςακινησίας
ΟΡΟΦΗ: Όταν υπάρχει στην οροφή έχουμετην εντύπωση της σκίασης
ΤΟΙΧΟΣ: Από μόνο του δίνει τηναίσθηση της μοναξιάς

Οικογένειες χρωμάτων

Τα ψυχρά χρώματα είναι τοπράσινο, το μπλε και τα ουδέτερα λευκό και γκρι.Προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

Τα θερμά χρώματα προκαλούνέντονα και ανάμεικτα συναισθήματα, από χαρά έως εκνευρισμό. Είναι το κίτρινο,το κόκκινο, το πορτοκαλί, το ροζ. Και το μαύρο και το καφέ μπορούν να θεωρηθούνθερμά χρώματα.

Τα ουδέτερα χρώματα μπορούν ναθεωρηθούν το ασημί, το κρεμ, το γκρι, το λευκό, το μαύρο, το χρυσό και το μπεζ.Τα χρώματα αυτά βοηθούν τα πιο έντονα χρώματα να αναδειχτούν και ταιριάζουνπολύ εύκολα με όλα τα χρώματα.

 

Triiis – interior architecture+design


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;