• Print
  • Email

Νομίζω ότι το μωρό μου έχει κολικούς. Τι μπορώ να κάνω;

Εάν το, κατά τα άλλα υγιές, μωρό σας είναι μικρότερο των 5 μηνών και κλαίει  για περισσότερο από τρεις ώρες συνεχόμενα για τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, τότε πιθανότατα υποφέρει από κολικούς. Για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας, διατηρώντας παράλληλα την ψυχραιμία σας, διαβάστε παρακάτω.

5 τρόποι για ένα ηρεμήσετε ένα μωρό με κολικούς

Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιους πειραματισμούς και να υποπέσετε σε λάθη, μιας και δεν υπάρχει μια τυποποιημένη φόρμουλα αντιμετώπισης των κολικών. Κάτι το οποίο φαίνεται να βοηθά το ένα μωρό δεν αποδίδει στο άλλο. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να παρηγορήσετε το μωρό σας. Μερικά από αυτά θα φανούν πιο χρήσιμα εάν υπάρχει κοιλιακό πρόβλημα, ενώ άλλα θα είναι πιο χρήσιμα αν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερο στοργή και παρηγοριά.

Ελέγξτε το μπιμπερό

Αν το μωρό σας χρησιμοποιεί μπιμπερό, είναι σημαντικό να βρείτε  κατάλληλη θηλή που μην επιτρέπει την κατάποση αέρα. Όσο περισσότερο αέρα καταπίνει την ώρα που τρώει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κοιλιακών προβλημάτων. Η θηλή θα πρέπει να έχει μια τρύπα που να μην είναι πάρα πολύ μικρή, κάτι που θα μπορούσε να το αγχώσει και να το κάνει να προσπαθεί να ρουφήξει περισσότερο ή υπερβολικά μεγάλη, πράγμα που θα το κάνει να ρουφά μεγαλύτερες ποσότητες, πολύ γρήγορα.

Συχνό ρέψιμο

Το ρέψιμο μετά το θηλασμό, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να φύγουν τα αέρια από την κοιλιά του μωρού σας. Μην περιμένετε να τελειώσει όλο το φαγητό για να ρευτεί.  Ενθαρρύνετε το βρέφος σας να ρευτεί, μετά από κάθε στήθος ή μετά από κάποια λεπτά αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας αν θηλάζετε

Αν αισθάνεστε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι ευαίσθητο σε κάτι που περιέχεται στο μητρικό γάλα, δοκιμάστε να μην φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), για μια-δυο εβδομάδες, χρόνος ο οποίος απαιτείται μέχρι η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος να αποβληθεί από το γάλα σας. Αν αυτό δεν βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να αποφύγετε τα όσπρια , τα προϊόντα σιταριού, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά που προκαλούν αέρια (όπως το λάχανο, το μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.), το σκόρδο, την καφεΐνη και το αλκοόλ. Σταματήστε να τρώτε αυτές τις τροφές για λίγες ημέρες και στη συνέχεια αρχίστε να ενσωματώνετε στη δίαιτά σας μία κάθε φορά, περιμένοντας να δείτε τις αντιδράσεις του μωρού σας, πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά αν πετύχει θα γλιτώσει το μωρό σας από πολύ κλάμα.

Κάντε μασάζ στο μωρό σας

Ένα απαλό τρίψιμο της κοιλιάς μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να απαλλαγεί από τα αέρια ή τουλάχιστον να βοηθήσει το μωρό σας να αισθανθεί καλύτερα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε το μωρό σας στα γόνατά σας, με την κοιλιά προς τα κάτω και να του τρίβετε την πλάτη. Αυτό βοηθά μερικές φορές στο να απαλλαγεί από την υπερβολική πίεση. Κάντε μπάνιο το μωρό σας. Ένα ζεστό μπάνιο την ώρα του κολικού, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του μωρού σας και να το χαλαρώσει.001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;