• Print
  • Email

Αναπτυξιακά ορόσημα: Λόγια και συμπεριφορά - νεογέννητο έως 11 μηνών

Πότε ξεκινάει;

Το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι πριν καν γεννηθεί. Σαν νεογέννητο, δεν γνωρίζει την ακριβή έννοια των λέξεων που χρησιμοποιείτε, αλλά μπορεί και αποκωδικοποιεί τα συναισθήματά σας, όπως την ευτυχία, τη θλίψη, την αγάπη, την ανησυχία, το άγχος και τον θυμό. Στους 4 μήνες περίπου, θα αρχίσει να αναγνωρίζει το όνομά του και στους 8 με 12 μήνες θα μπορεί να καταλαβαίνει απλές εντολές, όπως «όχι» ή «μη». Σε ηλικία 2 ετών περίπου, θα είναι σε θέση να σας μιλάει με φράσεις δύο - τριών λέξεων. Στην ηλικία των 3 ετών τέλος, θα έχει ένα λεξιλόγιο μερικών εκατοντάδων λέξεων και μια πολύ καλή εικόνα των συνηθειών και των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, όπως τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, το καθάρισμα του σπιτιού, το μαγείρεμα κλπ.

Πώς εξελίσσεται;

Από νεογέννητο μέχρι τον 1ο μήνα: Κάθε στιγμή που είναι ξύπνιο, το μωρό σας χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του για να λάβει νέα δεδομένα σχετικά με τον κόσμο γύρω του. Αν και δεν έχει ακόμη την ικανότητα, που έχουν οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, να ερμηνεύει την πληροφόρηση που δέχεται, αποθηκεύει τη γνώση αυτή κάθε μέρα. Πολλοί ειδικοί λένε ότι τα μωρά κατανοούν πολύ περισσότερα από όσα νομίζουν οι περισσότεροι γονείς.
 Ως ένα ένστικτο επιβίωσης, το μωρό σας παραμένει συναισθηματικά δεμένο με τους ανθρώπους γύρω του. Το μωρό σας μπορεί να καταλάβει πως αισθάνεστε και τι σκέφτεστε από τον τόνο της φωνής σας, τις κινήσεις του στόματός σας, τον ρυθμό της αναπνοής σας, την αίσθηση του δέρματός σας ακόμα και από το βλέμμα σας. Η πραγματικότητα του μωρού σας διαμορφώνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεστε σ' αυτό, νιώθοντας πως αξίζει γιατί ανταποκρίνεστε όταν κλαίει, το κοιτάζετε με μάτια γεμάτα αγάπη όταν το κρατάτε αγκαλιά και το ταΐζετε όταν πεινάει. Παράλληλα με τις κινητικές δεξιότητες του μωρού σας βελτιώνεται η μνήμη του, η ομιλία του, οι κοινωνικές του δεξιότητες ενώ μπορεί και παραμένει συγκεντρωμένο για μεγαλύτερο διάστημα.

Από τον 2ο μέχρι τον 3ο μήνα: Το μωρό σας εξακολουθεί να «ρουφά» κάθε είδους πληροφορία γύρω του. Η αγαπημένη του δραστηριότητα είναι να παρακολουθεί τι συμβαίνει γύρω του, ενώ καταλαβαίνει πλέον ότι θα το παρηγορήσετε, θα το ταΐσετε και θα παίξετε μαζί του όταν το έχει ανάγκη. Το πρώτο πραγματικό χαμόγελό του θα σας ξετρελάνει. Το μωρό σας απολαμβάνει την ανταπόκριση που έχει σε εσάς το χαμόγελο του και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το χαμόγελο είναι ένας τρόπος για να σας δείξει ότι είναι ικανοποιημένο. Στους 3 μήνες, το χαμόγελο του θα αρχίσει να συνοδεύεται από άναρθρους ήχους, «εγκαινιάζοντας» έτσι μια πρωτόγονη μορφή συνομιλίας μαζί σας.

Από τον 4ο μέχρι τον 7ο μήνα: Το μωρό σας αναγνωρίζει πλέον το όνομά του και αντιλαμβάνεται πότε απευθύνεστε σ' αυτό. Μάλιστα αρκετές φορές θα ανταποκρίνεται γυρνώντας προς το μέρος σας. Θα παρατηρήσετε ότι αντιδρά όλο και περισσότερο στις εναλλαγές της φωνής σας. Όταν ακούγεστε ευτυχισμένοι θα αντιδρά κι αυτό με χαρά, ενώ αν του μιλήσετε απότομα και αυστηρά θα αρχίσει να κλαίει. Σ' αυτήν την ηλικία θα αρχίσει επίσης να διακρίνει μεταξύ οικείων προσώπων και αγνώστων και μπορεί να αρχίσει να κλαίει αν το πάρει αγκαλιά κάποιος που δεν του είναι οικείος.

Από τον 8ο μέχρι τον 12ο μήνα: Το μωρό σας μπορεί πλέον να καταλάβει απλές υποδείξεις. Αν του πείτε «όχι», την ώρα που προσπαθεί να αγγίξει μια ηλεκτρική πρίζα για παράδειγμα, θα σταματήσει, θα γυρίσει προς τα εσάς, θα σας κοιτάξει στα μάτια και πολύ πιθανό να κουνήσει το κεφάλι του γνέφοντας κι αυτό «όχι».
Αυτήν την περίοδο θα αρχίσει να διερευνά πως ανταποκρίνεστε στη συμπεριφορά του. Μπορεί για παράδειγμα να ρίξει κάτι στο πάτωμα μόνο και μόνο για να δει πως θα αντιδράσετε και στη συνέχεια να αποθηκεύσει την αντίδραση αυτή στη μνήμη του. Κάποια στιγμή είναι πιθανό να ξαναδοκιμάσει για να δει αν θα αντιδράσετε και πάλι με τον ίδιο τρόπο.

 

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Περιμένη
Ψυχολόγος-Κοινωνική Λειτουργός (Μsw)
Παιδοψυχιατρικό Τμήμα ΚΨΥ Χαλανδρίου
Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;