Η μητρότητα είναι μια πράξη γενναιοδωρίας απέναντι στη χώρα, στον πολιτισμό, στην κοινωνία στην οποία ανήκουμε, κυρίως η ύψιστη μορφή γενναιοδωρίας, απέναντι στην ίδια τη ζωή! Γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζονται 2 για να φέρουν ένα πλάσμα στον κόσμο, αλλά το προνόμιο να το κουβαλάς στη δική σου μήτρα, να το θρέφεις με το δικό σου αίμα, να αποδέχεσαι την ευθύνη σου να διαφυλάσσεις τον ερχομό του στον κόσμο αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και για τον λόγο αυτό δημιουργείται και ένας ιδιαίτερος ψυχικός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού! Βλέπετε, το να φέρνεις ένα άλλο πλάσμα στον κόσμο αποτελεί το μοναδικό μονοπάτι προς την αθανασία. Όταν έχεις φέρει ένα άλλο ον στον κόσμο δεν πεθαίνεις όταν πεθαίνεις, γιατί συνεχίζεις να ζεις μέσα στον άνθρωπο που είναι φτιαγμένος από την ίδια σου τη σάρκα και το αίμα." />

Η συμβολή της μητέρας στη ψυχική υγεία & ισορροπία του παιδιού με νεανικό διαβήτη

baby1Η μητρότητα είναι μια πράξη γενναιοδωρίας απέναντι στη χώρα, στον πολιτισμό, στην κοινωνία στην οποία ανήκουμε, κυρίως η ύψιστη μορφή γενναιοδωρίας, απέναντι στην ίδια τη ζωή! Γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζονται 2 για να φέρουν ένα πλάσμα στον κόσμο, αλλά το προνόμιο να το κουβαλάς στη δική σου μήτρα, να το θρέφεις με το δικό σου αίμα, να αποδέχεσαι την ευθύνη σου να διαφυλάσσεις τον ερχομό του στον κόσμο αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και για τον λόγο αυτό δημιουργείται και ένας ιδιαίτερος ψυχικός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού! Βλέπετε, το να φέρνεις ένα άλλο πλάσμα στον κόσμο αποτελεί το μοναδικό μονοπάτι προς την αθανασία. Όταν έχεις φέρει ένα άλλο ον στον κόσμο δεν πεθαίνεις όταν πεθαίνεις, γιατί συνεχίζεις να ζεις μέσα στον άνθρωπο που είναι φτιαγμένος από την ίδια σου τη σάρκα και το αίμα.

O ρόλος της μητέρας είναι ιερός, ο ρόλος της μητέρας όμως είναι και δύσκολος. Πόσο μάλλον όταν πρέπει αντιμετωπίσει και αναπάντεχα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζουμε το θέμα της μητέρας με παιδί που πάσχει από νεανικό διαβήτη.

Η διάγνωση του τύπου 1 Διαβήτη, ευρέως γνωστού ως νεανικού διαβήτη, από μόνη της δημιουργεί ένα σοκ τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στους γονείς. Η άφιξη του διαβήτη στη οικογενειακή ζωή είναι πάντα κεραυνός εν αιθρία.! Κανείς δεν τον περιμένει, κανείς δεν θέλει να τον αποδεχθεί. Κατά την πρώτη περίοδο της διάγνωσης οι αλλαγές της οικογενειακής ισορροπίας είναι έντονες και γρήγορες: παρατηρείται μία περίοδος σοκ που συνοδεύεται συνήθως από συναισθήματα κατάθλιψης και κατάρρευσης στους γονείς και κυρίως στη μητέρα. Εμφανίζεται στη συνέχεια μία περίοδος διαμαρτυρίας και θυμού απέναντι στην ασθένεια που μπορεί να ποικίλει σε διάρκεια ανάλογα με την δυναμική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση ξεκινά από άρνηση της ασθένειας και καταλήγει σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό. Τέλος, η μονιμότητα της ασθένειας επιφέρει μία αναδιοργάνωση της οικογενειακής οικονομίας.

babyRBΘα πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο την τεράστια σημασία που έχει η αντίδραση της οικογένειας για τη μελλοντική ισορροπία του παιδιού με Διαβήτη. Οι αντιδράσεις άγχους, μεγάλης σύγχυσης ακόμα και πανικού είναι συνηθισμένες στην ανακοίνωση της ασθένειας. Οι γονείς επικεντρώνονται συνήθως στην διερεύνηση της αιτιολογίας και της κληρονομικότητας. Από άμυνα στην αρχή οι γονείς νιώθουν ενοχή, αυτό καταλήγει συνήθως σε αντιφατική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί και στην υιοθέτηση στάσεων όπως αγχώδους υπερπροστασίας, απόρριψης, απόλυτης άρνησης της ασθένειας ή επιφυλακτικότητα προς τον ιατρό. Γενικά, η οικογένεια περνά από τα διάφορα αυτά στάδια για να καταλήξει στην καλύτερη των περιπτώσεων στην συγκαταβατική και ρεαλιστική αποδοχή της ασθένειας. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση το παιδί να χρησιμοποιεί, εντός εισαγωγικών τον Διαβήτη για να δικαιολογεί σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα του ιδίου κυρίως αλλά και των άλλων προς αυτό. Για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο λοιπόν θα πρέπει όσον είναι δυνατόν να ελέγχονται οι αντιδράσεις των γονιών, και να αντιμετωπίζεται η ασθένεια με ρεαλιστικότητα και ηρεμία. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη του Διαβήτη είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του παιδιού που πάσχει απ'αυτόν. Παιδί και Διαβήτης είναι ένα.

Θα πρέπει και οι δύο πλευρές σταδιακά να :

  • Αποδεχθούν τη διάγνωση της ασθένειας και τις ιδιαιτερότητες της με ρεαλιστικό τρόπο.
  • Να ελέγξουν τη δική τους ψυχολογική αντίδραση στη διάγνωση.
  • Να υιοθετήσουν καινούργιες συνήθειες σχετικά με τον έλεγχο του Διαβήτη.
  • Να μην επιτρέψουν στο Διαβήτη να επέμβει στην επίτευξη των φυσιολογικών στόχων. Με απλά λόγια να καταφέρουν να ελέγξουν αυτοί τον Διαβήτη και όχι να ελέγχει αυτός την ζωή τους.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς, ιδίως η μητέρα, και ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο εμφάνισης του διαβήτη, είναι η αντιμετώπιση του παιδιού με επιείκεια. Για να είναι ένα παιδί χαρούμενο, υγιές, με αυτοπεποίθηση και να είναι αρεστό σε όλους, χρειάζεται να υπάρχει πειθαρχία στη ζωή του ανάλογη φυσικά με την ηλικία στην οποία βρίσκεται. Η Πειθαρχία θεωρείται απαραίτητη για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, και δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με την τιμωρία αλλά την οριοθέτηση των σωστών κατευθυντήριων γραμμών.

Η τιμωρία αφορά στις ενέργειες των γονιών όταν το παιδί ξεπεράσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, η συνεχής πειθαρχία είναι δύσκολη στην εφαρμογή της και γίνεται ακόμα δυσκολότερη για τη μητέρα όταν το παιδί έχει σακχαρώδη διαβήτη.

Τι θα πρέπει, επομένως, να κάνουν οι γονείς στην προκειμένη περίπτωση; Είναι σημαντικό να μην αγνοούν και να μην παραβλέπουν την «κακή» ή πιο σωστά την αποκλίνουσα ή λανθασμένη συμπεριφορά του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση η διαπαιδαγώγηση του παιδιού με διαβήτη δεν θα πρέπει να διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός παιδιού δίχως διαβήτη. Η προσαρμογή του διαβήτη στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας του βοηθά την ομαλή ψυχική και οργανική ανάπτυξη του παιδιού, τη διαμόρφωση ενός υγιή χαρακτήρα και μιας υγιούς προσωπικότητας. Η σωστή εκπαίδευση από εξειδικευμένη ομάδα, η καλή σχέση των γονιών και του παιδιού με το γιατρό του αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας είναι πολύ σημαντικά για την καλή σχέση με τον διαβήτη.

Δρ. Ελίνα Γκίκα
Κλινική Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια
Εκπαιδεύτρια Διαβήτη

simplewins


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;