• Print
  • Email

Αναπτυξιακά ορόσημα: Κοινωνικοποίηση - νεογέννητο έως 11 μηνών

Πότε αρχίζει;

Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό σας θα αρχίσει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά ερεθίσματα. Οι προσπάθειες για κοινωνικοποίηση, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό σε εσάς, μιας και όλη του η προσοχή επικεντρώνεται στο να ανακαλύψει τι μπορεί να κάνει μόνο του – όπως το να πιάνει αντικείμενα, να περπατά και άλλες δεξιότητες.
 Όπως και με κάθε άλλη δεξιότητα, θα χρειαστεί να δοκιμάσει αλλά και να κάνει λάθη, για να βελτιώσει τις κοινωνικές του ικανότητες. Στην αρχή για παράδειγμα δεν θα είναι διατεθειμένο να μοιραστεί τα παιχνίδια του με άλλους, αλλά στη συνέχεια θα μάθει να παίζει μαζί τους και να είναι πολύ χαρούμενο.

Πώς εξελίσσεται;

1ος μήνας: Το μωρό σας είναι ένα κοινωνικό πλάσμα. Λατρεύει να το αγγίζετε, να το κρατάτε, να το κανακεύετε και να του χαμογελάτε. Ήδη από τον πρώτο μήνα, το παιδί σας θα αρχίσει να πειραματίζεται κάνοντας γκριμάτσες. Θα του αρέσει επίσης να παρακολουθεί το πρόσωπό σας και μπορεί ακόμα να μιμείται μερικές από τις γκριμάτσες σας. Βγάλτε έξω τη γλώσσα σας και παρακολουθήστε πως θα κάνει το ίδιο.

3ος μήνας: Σε αυτήν την ηλικία το μωρό σας θα περνά πολλές από τις ώρες που είναι ξύπνιο παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω του. Σε αυτήν την ηλικία άλλωστε θα σας χαρίσει και το πρώτο αληθινό χαμόγελο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους περισσότερους γονείς. Σύντομα θα επικοινωνεί μαζί σας στέλνοντάς σας ένα χαμόγελο και βγάζοντας παράλληλα άναρθρους ήχους.

4ος μήνας: Το μωρό σας θα γίνεται πλέον όλο και πιο ανοικτό σε νέα πρόσωπα και θα τους «συστήνεται» με στριγκλιές χαράς. Ο ενθουσιασμός του βέβαια δεν θα συγκρίνεται με αυτόν που θα δείχνει για τη μαμά και τον μπαμπά, μια περίτρανη απόδειξη για το πόσο συναισθηματικά δεμένο είναι μαζί σας.

7ος μήνας: Το μωράκι σας είναι ακόμη υπερβολικά απασχολημένο με τη βελτίωση των δεξιοτήτων του για να ασχοληθεί με κάποιο άλλο παιδί. Αν ωστόσο βάλετε δύο μωρά, κάτω του 1 έτους, το ένα δίπλα στο άλλο με μια σειρά από παιχνίδια, θα αρχίσουν να παίζουν με αυτά, αλλά όχι μεταξύ τους. Το μωρό σας ωστόσο μπορεί να αρχίσει να αποκτά ένα ενδιαφέρον για άλλα βρέφη τώρα που είναι περισσότερο κινητικό. Η επικοινωνία τους θα περιορίζεται συνήθως σε μια ματιά ή ένα πιάσιμο, αλλά κάποιες στιγμές μπορεί να χαμογελάσουν, να βγάλουν άναρθρους ήχους ή ακόμα και να μιμηθούν το ένα το άλλο. Ακόμα βέβαια προτιμά την οικογένειά του από οποιονδήποτε άλλο. Σε αυτήν την ηλικία μπορεί ακόμη να αρχίσει να φοβάται άγνωστους ανθρώπους και να υποφέρει από άγχος ότι θα σας αποχωριστεί.

12 μήνας: Προς το τέλος του πρώτου έτους του, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να σας φαίνεται αντικοινωνικό - κλαίει όταν φεύγετε από κοντά του ή όταν είναι στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Πολλά παιδιά περνούν «άγχος αποχωρισμού», που κορυφώνεται μεταξύ 10 και 18 μηνών. Το παιδί σας θα θέλει να έχει την αποκλειστικότητα σας και μπορεί να αντιδρά έντονα όταν δεν είστε κοντά του. Μερικές φορές μάλιστα θα ηρεμεί μόνο με την παρουσία σας.

 

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Περιμένη
Ψυχολόγος-Κοινωνική Λειτουργός (Μsw)
Παιδοψυχιατρικό Τμήμα ΚΨΥ Χαλανδρίου
Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς»


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;