• Print
  • Email

Αυτοεξυπηρέτηση

Όταν το παιδί σας ήταν μωρό, κάνατε τα πάντα γι 'αυτό. Όμως, τώρα που μεγαλώνει, θα αρχίσει να κάνει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του, από το να βγάλει τη μπλούζα του μέχρι να φέρει την κούπα του. Αυτή είναι η ηλικία «θέλω/μπορώ και μόνος/μόνη μου». Παρατηρώντας το παιδί σας να μεγαλώνει και να γίνεται ολοένα και πιο ανεξάρτητο μπορεί να σας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά το να μάθει να αυτοεξυπηρετείται και να φροντίζει τον εαυτό του είναι ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού σας.

Δεξιότητες που πρέπει να γνωρίζει

Γδύσιμο: Αν το παιδί σας μπορεί πλέον να γδυθεί μόνο του, τότε είναι πολύ πιθανό να το δείτε να αλλάζει πολλές φορές ρούχα κατά τη διάρκεια της ημέρας (μόνο και μόνο επειδή μπορεί). Αυτό μπορεί να είναι πολύ κουραστικό για σας αλλά δεν πρέπει να σας ανησυχήσει ή να σας προβληματίσει, γιατί τα παιδιά σε ηλικία 2 ετών είναι έτσι κι αλλιώς απρόσεχτα και συχνά καταλήγουν με λεκέδες στα ρούχα ή μπογιές στα χεριά ή στο πρόσωπο. Αν πάλι , αν το παιδί σας αντιστέκεται σθεναρά στο να αλλάξει τα ρούχα του, δεν έχει και πολύ νόημα να προσπαθήσετε να το μεταπείσετε.

Φτέρνισμα: Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής. Ένας από αυτούς είναι να μάθει να φτερνίζεται στον αγκώνα του. Η τεχνική αυτή διδάσκεται στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία για να περιοριστεί η εξάπλωση ιώσεων και άλλων ασθενειών.

Βούρτσισμα δοντιών: Πολλά παιδιά 2 ετών επιμένουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνα τους. Αφήστε το παιδί σας να κάνει ένα πρώτο πέρασμα, αλλά στη συνέχεια καλό είναι να γίνεται κι ένας πιο επισταμένος καθαρισμός από εσάς. Σιγουρευτείτε επίσης ότι χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας, γιατί πολλές φορές θα την καταπίνει αντί να ξεπλύνει και το πολύ φθόριο δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το παιδί σας δεν θα είναι σε θέση να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του πιθανότατα μέχρι να γίνει 6 ή 7 ετών. Άλλωστε για να μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί σωστά την οδοντόβουρτσα και να καθαρίζει σωστά τα δόντια του απαιτείται πολύ καλός συντονισμός, τον οποίο ένα παιδί αυτής της ηλικίας διαθέτει πολύ σπάνια. Μπορείτε ωστόσο να το αφήνετε να κάνει το κέφι του, γιατί έτσι νιώθει μεγαλύτερο και αποκτά μια καλή συνήθεια για το υπόλοιπο της ζωής του.

Χρήση της τουαλέτας: Μερικά παιδιά αναπτύσσουν τις σωματικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η εκπαίδευση τουαλέτας από την ηλικία των 18-24 μηνών, ενώ άλλα δεν είναι ακόμη έτοιμα μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το παιδί σας θα σας δείξει σαφή σημάδια όταν έρθει η στιγμή.

Πρωινό: Το 2 ετών παιδί σας μπορεί να μην είναι σε θέση να κουβαλήσει ένα μπολ, να το γεμίσει με δημητριακά και να ρίξει μέσα γάλα, αλλά μπορεί να αναλάβει να σας βοηθήσει σε μερικές από αυτές τις δουλειές. Για παράδειγμα, παρακαλέστε το να σας φέρει ένα πλαστικό μπολ (από ένα χαμηλό ντουλάπι) και αφού προσθέσετε τα δημητριακά, αφήστε το να προσθέσει το γάλα με ένα πλαστικό κύπελλο μέτρησης. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του τοποθετώντας υγιεινές νοστιμιές σε μέρη που μπορεί να φτάσει, έτσι ώστε να μπορεί να τα πάρει μόνο του. Μπορεί βέβαια κάποια από αυτά να καταλήξουν στο πάτωμα, αλλά επικροτήστε τις προσπάθειές του ούτως ή άλλως.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η ενθάρρυνση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Κάθε φορά που το παιδί σας προσπαθεί να επιτύχει μία νέα δεξιότητα, δείξτε του πόσο υπερήφανοι είστε (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα) και παροτρύνετέ το να δοκιμάσει ξανά. Μην σπεύσετε να το βοηθήσετε. Είναι σημαντικό να του δώσετε αρκετό χρόνο για να επιτύχει τους στόχους του με το δικό τρόπο και το δικό του ρυθμό. Προσπαθήστε να μην το πιέσετε αν δεν είναι ακόμα έτοιμο και παραμείνετε ευέλικτοι.

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες με διαφορετικό ρυθμό, κάποια πιο γρήγορα από άλλα. Εάν το παιδί σας ωστόσο δεν δείχνει ενδιαφέρον να κάνει κάτι μόνο του σε ηλικία 2 ετών ή αν φαίνεται ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια βασικά πράγματα, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσει το κουτάλι για να φάει, τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

 

Επιμέλεια: Αγγέλα Μεννή


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;