Που βρίσκεται;
Αναμφισβήτητα το παιχνίδι, αποτελεί βασική δραστηριότητα του ανθρώπου, κι αυτό γιατί εκτός από ψυχαγωγία προσφέρει έναν σημαντικό παράγοντα νοητικής, αισθητικής, κινητικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και συντελεί στη διαδικασία της μάθησης σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Από βρέφος ως τα βαθιά του γεράματα ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα με αυτό να επιδράσει καθοριστικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του κυρίως λόγω των ποιοτικών ερεθισμάτων που προσφέρει το παιχνίδι στον ψυχισμό μας.

Από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά, αρχίζουν να ασχολούνται με ομαδικά παιχνίδια κάτι που τα βοηθά να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για συντροφικότητα ενώ παράλληλα μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κανόνες, να μοιράζονται, να συνεργάζονται και κυρίως να σχετίζονται.
Τον πρώτο καιρό η παρουσία σας στα ομαδικά παιχνίδια, θα είναι παραπάνω από απαραίτητη. Η μύηση στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται χαλάρωση, σεβασμό στη διαδικασία και παρακολούθηση.

Eίναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στο παιχνίδι διασκεδάζοντας μαζί τους και διαλέγοντας παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Επιβραβεύστε τα παιδιά, χαρείτε μαζί τους, προτρέψτε τα να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα που επέλεξαν χωρίς να τα πιέζετε ή να τα κάνετε να βαριούνται. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν φιλίες - μέσα από αυτά - χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως ο παιδαγωγικός ρόλος του παιχνιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ευχαρίστηση του παιδιού. Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να απολαύσουν κάτι τέτοιο. Μόνο τις ιδέες και τη φαντασία σας!

Και μια που είπα «ιδέες» στείλτε μας κι εσείς τις ιδέες σας, γράψτε μας τι «δούλεψε» περισσότερο από αυτά που δοκιμάσατε, με τι γέλασαν περισσότερο, ποια συνταγή παιχνιδιού ήταν η πιο επιτυχημένη.

Για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε με επιτυχία αυτοσχέδιες απόπειρες παιχνιδιού, ετοιμάσαμε κι εμείς κάποιες προτάσεις - κάποια ίσως τα έχετε παίξει κι εσείς στο παρελθόν και τα έχετε ξεχάσει - και σας τα προτείνουμε. Είναι όλα από το «Το μεγάλο βιβλίο των Παιχνιδιών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα.

paixnidia_pou vrisketai

Που βρίσκεται;

Ένα δύσκολο παιχνίδι αναζήτησης, που ανταμείβει την παρατηρητικότητα και τις αστείες στάσεις.

Ηλικία: 4 ετών και πάνω
Υπολογιζόμενος χρόνος: 10 λεπτά
Παίκτες: 3 ή περισσότεροι
Υλικά: ένα μικρό αντικείμενο

  1. Επιλέξτε να κρύψετε ένα αντικείμενο, για παράδειγμα, ένα μανταλάκι, και ορίστε έναν παίκτη, ο οποίος θ' αναλάβει να το κρύψει όπου αυτός θέλει.
  2. Την ώρα που ο παίκτης κρύβει το αντικείμενο, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες καλύπτουν τα μάτια τους με τα χέρια τους. Το αντικείμενο δεν θα πρέπει να είναι εντελώς κρυμμένο, έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να το διακρίνουν χωρίς να σηκωθούν από τη θέση τους, ή να μετακινηθούν.
  3. Όταν κρυφτεί το αντικείμενο, οι παίκτες αρχίζουν να το αναζητούν.
  4. Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να κοιτάζουν γύρω γύρω όσο θέλουν και να τεντώνονται, αλλά δεν επιτρέπεται να σηκωθούν από το σημείο όπου κάθονται.
  5. Όταν κάποιος παίκτης δει το αντικείμενο, ψιθυρίζει στον παίκτη που το έκρυψε, που βρίσκεται, και περιμένει να το εντοπίσουν και οι άλλοι.
  6. Το παιχνίδι τελείωνει όταν όλοι οι παίκτες έχουν εντοπίσει το αντικείμενο.

 

Δείτε και άλλα παιχνίδια: Ονόματα, Ζώα, Βλέπω-βλέπω, H αγορά.

* Για το παραπάνω παιχνίδι καθώς και την εικόνα που το συνοδεύει, έχει παραχωρηθεί στο LoveBaby.gr γραπτή άδεια από τις εκδόσεις Άγκυρα. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

Λιάνα Δενεζάκη
Συγγραφέας-εικονογράφος παιδικών βιβλίων

 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;