Παιχνίδια για νήπια 12-18 μηνών
Η λέξη «ζωηρό» είναι η ιδανική για να περιγράψει το παιδί σας σ' αυτήν την ηλικία. Του αρέσει κάθε είδους παιχνίδι που του επιτρέπει να δώσει όλο του τον εαυτό σ' αυτό, όπως μπάλες, κούνιες, τσουλήθρες κλπ.. Τα χέρια του αποκτούν όλο και καλύτερο συντονισμό και μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια πιο αποτελεσματικά, να χτίσει ακόμα μεγαλύτερους πύργους με τουβλάκια και να μουτζουρώσει σε κάποιο μπλοκ.

Το παιχνίδι του περιλαμβάνει πολλούς πειραματισμούς. Το ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι συνέπειες των πράξεών του και επειδή η μνήμη του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η επανάληψη δεν το κουράζει καθόλου. Στα μικρά παιδιά αρέσει επίσης να μιμούνται όσα βλέπουν να κάνουν οι ενήλικοι στην καθημερινή ζωή, οπότε καλό είναι να του πάρετε τέτοιου είδους παιχνίδια.

__12-18_f

Τουβλάκια: Τα τουβλάκια είναι ιδανικά για να κτίσουν τα παιδιά ένα φρούριο ή έναν τοίχο ή οτιδήποτε άλλο βγάλει η φαντασία τους. Το καλύτερο μέρος του παιχνιδιού ωστόσο είναι το φινάλε, όταν γκρεμίζουν τα πάντα.

Push & Pull παιχνίδια: Παιχνίδια που χρειάζονται σπρώξιμο, όπως καρότσια (φορτάμαξες) διαφόρων ειδών, θα φανούν πολύ χρήσιμα στο μωρό σας για να στηρίζεται στις πρώτες του εξερευνήσεις μέσα στο σπίτι. Τα παιχνίδια για τράβηγμα αντίθετα είναι για προχωρημένους περιπατητές, που μπορούν να κοιτάζουν πίσω τους καθώς κινούνται προς τα εμπρός. Παιχνίδια που κάνουν θορύβους, βγάζουν ήχους ή έχουν φωτάκια που αναβοσβήνουν είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθούν.

Παιχνίδια ταξινόμησης: Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ταξινομούν, να στοιβάζουν, να κολλάνε, να ξεκολλάνε και γενικά να αναδιοργανώνουν. Η ταξινόμηση και η τοποθέτηση παιχνιδιών σε κουτιά ή δοχεία δίνουν μεγάλη χαρά στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Γυμναστήριο για παιδιά: Ένα μικρό γυμναστήριο μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας ένα ασφαλές μέρος για να σκαρφαλώνει, να κρύβεται και γενικά να εξασκεί τις κινητικές του ικανότητες ξανά και ξανά. Αυτά τα γυμναστήρια ωστόσο μπορεί να κοστίσουν ακριβά και εκτός αυτού σύντομα θα τα βρίσκει ξεπερασμένα.

Μπάλες: Η μπάλα είναι σε μεγάλο ποσοστό το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών. Καλό είναι ωστόσο να αποφύγετε μπάλες από αφρολέξ που θα μπορούσαν να καταλήξουν στο στόμα του παιδιού και να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία του. Σ' αυτήν την ηλικία μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να παίζετε «πιάσε-πέτα» με το παιδί σας. Ξεκινήστε αργά και σιγά-σιγά θα μπει στο ρυθμό και θα ενθουσιαστεί.

Κηρομπογιές και χαρτί: Ας αρχίσει το μουτζούρωμα! Δίνετε στο παιδί σας λίγες μπογιές κάθε φορά και κολλήστε το χαρτί που χρησιμοποιεί στο τραπέζι, έτσι ώστε να είναι σταθερό για να μπορεί να ζωγραφίσει.

Αμαξίδια: Τα αμαξίδια αυτά έχουν γίνει πιο δημοφιλή ακόμα κι απ' το ίδιο το περπάτημα. Πολλά μοντέλα έχουν ψηλές λαβές για να τα ωθεί ο ενήλικος, όταν το παιδί κουράζεται. Αποφύγετε τα ηλεκτροκινούμενα, αφενός γιατί είναι ακριβά αλλά και γιατί στερούν τη χαρά της ικανοποίησης από το παιδί.

Εργαλεία μαστορέματος ή κουζινικά: Οι μελλοντικοί μάστορες ή οι επίδοξοι σεφ θα απολαύσουν πολλές ώρες παιχνιδιού με παιχνίδια προσαρμοσμένα στο μέγεθός τους. Παιχνίδια όπως αυτά, δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να μιμηθεί πράγματα που βλέπει να κάνουν οι ενήλικοι και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του για αρκετούς μήνες.

Εικονογραφημένα βιβλία: Το παιδί σας θα απολαμβάνει πλέον βιβλία με εικόνες που απεικονίζουν οικεία αντικείμενα και δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να αρχίσει να υπερηφανεύεται για τη βιβλιοθήκη του και το γεγονός ότι μπορεί να επιλέγει κάθε φορά αυτό που θέλει να διαβάσει.

 

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Οικονόμου
Ψυχολόγος, Msc Ψυχικής Υγείας

EDRA-eps-resized
 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;