Ονόματα!
Αναμφισβήτητα το παιχνίδι, αποτελεί βασική δραστηριότητα του ανθρώπου, κι αυτό γιατί εκτός από ψυχαγωγία προσφέρει έναν σημαντικό παράγοντα νοητικής, αισθητικής, κινητικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και συντελεί στη διαδικασία της μάθησης σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Από βρέφος ως τα βαθιά του γεράματα ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα με αυτό να επιδράσει καθοριστικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του κυρίως λόγω των ποιοτικών ερεθισμάτων που προσφέρει το παιχνίδι στον ψυχισμό μας.

Από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά, αρχίζουν να ασχολούνται με ομαδικά παιχνίδια κάτι που τα βοηθά να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για συντροφικότητα ενώ παράλληλα μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κανόνες, να μοιράζονται, να συνεργάζονται και κυρίως να σχετίζονται.
Τον πρώτο καιρό η παρουσία σας στα ομαδικά παιχνίδια, θα είναι παραπάνω από απαραίτητη. Η μύηση στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται χαλάρωση, σεβασμό στη διαδικασία και παρακολούθηση.

Eίναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στο παιχνίδι διασκεδάζοντας μαζί τους και διαλέγοντας παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους. Επιβραβεύστε τα παιδιά, χαρείτε μαζί τους, προτρέψτε τα να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα που επέλεξαν χωρίς να τα πιέζετε ή να τα κάνετε να βαριούνται. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν φιλίες - μέσα από αυτά - χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως ο παιδαγωγικός ρόλος του παιχνιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ευχαρίστηση του παιδιού. Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να απολαύσουν κάτι τέτοιο. Μόνο τις ιδέες και τη φαντασία σας!

Και μια που είπα «ιδέες» στείλτε μας κι εσείς τις ιδέες σας, γράψτε μας τι «δούλεψε» περισσότερο από αυτά που δοκιμάσατε, με τι γέλασαν περισσότερο, ποια συνταγή παιχνιδιού ήταν η πιο επιτυχημένη.

Για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε με επιτυχία αυτοσχέδιες απόπειρες παιχνιδιού, ετοιμάσαμε κι εμείς κάποιες προτάσεις - κάποια ίσως τα έχετε παίξει κι εσείς στο παρελθόν και τα έχετε ξεχάσει - και σας τα προτείνουμε. Είναι όλα από το «Το μεγάλο βιβλίο των Παιχνιδιών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα.

paixnidia_onomata

Ονόματα

Ένα παιχνίδι ταχύτητας και αντανακλαστικών, στο οποίο όλοι πρέπει να προσέχουν για να ξέρουν αν πρέπει να σηκωθούν, να γονατίσουν ή να παραμείνουν ακίνητοι.
Ηλικία: 5 ετών και πάνω
Υπολογιζόμενος χρόνος: 2 λεπτά τη φορά
Παίκτες: 7 ή περισσότεροι
Υλικά: Κανένα

  1. Ένας από τους παίκτες ορίζεται αρχηγός. Οι υπόλοιπο σχηματίζουν τρεις σειρές μπροστά του.
  2. Ο αρχηγός «βαφτίζει» την κάθε σειρά με το όνομα ενός ζώου. Μετά αρχίζει να λέει δυνατά τα ονόματα των σειρών, ανακατεμένα.
  3. Όταν ο αρχηγός λέει το όνομα ενός ζώου, οι παίκτες της σειράς που έχει το όνομα αυτό, πρέπει να γονατίσουν. Όταν ακούνε το όνομα ενός άλλου ζώου, πρέπει να σηκωθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αν ο αρχηγός επαναλάβει το όνομά τους, θα πρέπει να παραμείνουν στην ίδια θέση.
  4. Ο αρχηγός του παιχνιδιού λέει τα ονόματα όλο και πιο γρήγορα και προσπαθεί να μπερδέψει τους παίκτες, λέγοντας το όνομα μιας σειράς, αλλά δείχνοντας άλλη.

* Για το παραπάνω παιχνίδι καθώς και την εικόνα που το συνοδεύει, έχει παραχωρηθεί στο LoveBaby.gr γραπτή άδεια από τις εκδόσεις Άγκυρα. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

 

Λιάνα Δενεζάκη
Συγγραφέας-εικονογράφος παιδικών βιβλίων

 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;